Sidste nyt:                                      Denne side er sidst opdateret 06. marts 2022 14:43

=================================================================================

Set og sket i 2016:                                                        

Her kan du se "Sidste nyt" fra 2022
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2021
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2020
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2019
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2018
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2017
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2015
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2014
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2013
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2012

Her kan du se "Sidste nyt" fra 2011
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2010
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2009
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2008

=================================================================================

         
         

=================================================================================

 

Mogens Camres bisættelse 13. december fyldte Kastelskirken i hjertet af København, hvor omkring 200 mennesker var samlet for at sige farvel
Vennen orlogs- og sognepræst Martin Corfix, der stod for den kirkelige handling, modtog selv Niels Ebbesen Medaljen 10. marts 2011. Corfix talte varmt om Mogens Camre, deres venskab og deres dybe samtaler om tro, åndsliv og politik.
Søren Espersen (DF) fortalte, at Mogens Camre holdt sin tiltrædelsestale på latin – for som Mogens Camre sagde: ”Når man nu kan” – og gav så det glade drengede smil han var kendt for.

 
         
Billedet, som tidligere var her, er midlertidig fjernet indtil ophavsrettighederne er afklaret.  

Første taler var formanden for Niels Ebbesens Venner Jan Fagerlund, der tog udgangspunkt i Kaj Munk og dennes digt ”Den evige forsigtighed”, skrevet kort før henrettelsen den 4. januar 1944.
Årsagen til lige netop dét digt blev valgt, var, at der var givet ordre fra Mogens Camres kompagnichef i Hjemmeværnet, at hans hjemmeværnskammerater ikke måtte deltage i uniform i kirken og de måtte heller ikke medbringe hjemmeværnets fane. Det var naturligvis en ulovlig ordre, så da ministeriet blev bekendt med det, kom der ekspres en kontraordre fra Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.
Se hele teksten her

 
    Billeder fra bisættelsen kan indtil videre ses i Dropbox    
https://www.dropbox.com/sh/wsczs36giybq6gc/AADUCkLVHNx_qZ66XYt_rSm3a?dl=0

=================================================================================

  Den 7. december erfarede vi, at Oberst Susanne Bach Bager i forbindelse med sin afskedsreception som chef for Telegrafregimentet i Fredericia den 6. juli 2016 benyttede lejligheden til at uddele flere "Commanders Coin". Heriblandt til Peer Petersen (NEV) for hans store arbejde i Commonwealth War Graves Commision.
og til KN Paul Christian Rochler (NEV) for hans ildhu omkring retablering af Telegrafregimentets historiske samling, som nu har fået til huse hos Telegrafregimentet på Rye's Kaserne i Fredericia.
I øvrigt samme motiveringer som blev brugt, da de to tidligere modtog Niels Ebbesens Medaljen.
 

=================================================================================

 

Næppe havde vi skrevet om Mogens Camres død, før det næste dødsfald ramte os.

  Tirsdag den 6. december døde Svend Erik Husum, Skanderborg, en af de helt markante skikkelser i Niels Ebbesens Venner.

Husum var aktiv lige fra starten af Niels Ebbesens venner, hvor han blev dekoreret af foreningens afdøde stifter politiassistent Victor Horn.

Tidligere bankdirektør Sv. Erik Husum, havde en skarp militær fortid, hvor han havde ansvaret for en del af forsvaret syd for grænsen, klods op af DDR.

Den militære stil forlod aldrig Husum , som var indbegrebet af den solide officer, altid klar til at støtte, altid parat til at hjælpe.

I taknemmelig erindring…
Niels Ebbesens Venner

Sv. E. Husum

 

Bisættelsen finder sted fredag den 16. december kl. 12:00 fra Skanderborg Slotskirke.

=================================================================================

     https://da.wikipedia.org/wiki/Mogens_Camre

Et Fyrtårn er slukket . . .
 

  Mandag den 5. december 2016 døde bærer af Niels Ebbesen Medaljen Mogens Camre, efter at have været ramt af den frygtede sygdom ALS. Mogens Camre blev 80 år.

Mogens var helt klar over konsekvenserne af sin sygdom og talte åbent om det. Således sendte han en sidste hilsen til Niels Ebbesens Venners generalforsamling den 5. november, hvor alle fik et eksemplar af hans erindringer ’Knus Tyrannerne’.

Vi har fulgt Mogens i hans livs sidste kamp, og atter forbløffede han med sin kampevne, hvor han til det sidste skrev artikler, hilsener og øste af sin store viden – selv om han
stort set kun kunne
bevæge sin hånd.

Mogens var gift fire gange - med Marianne Camre, forfatteren Vita Andersen, jurist og operasanger Lene Tychsen Camre og senest med kunstmaler Karen Helbo, der med stor kærlighed støttede og plejede Mogens til det sidste.
Mogens Camre efterlader sig syv børn.

I taknemmelig erindring…
Niels Ebbesens Venner

Mogens Camre

 

Mogens bisættes fra Kastelskirken i København tirsdag den 13. december klokken 12:00.

=================================================================================


Steen Bundgaard taler på torvet
Trine og Henrik med medaljer

Stefan underholder på Slotskroen



 
Lørdag den 5. november
afholdt vi ordinær generalforsamling i Byrådssalen på Randers' Gamle Rådhus.
Mens en let støvregn faldt over byen, samledes ca. 60 personer på Rådhustorvet for at deltage i generalforsamlingen. Blandt deltagerne sås også forfatteren Lars Hedegaard. hvis tilstedeværelse som vanligt gav anledning til et større politiopbud på torvet.
Byrådsmedlem Steen Bundgaard talte på byens vegne om Niels Ebbesen og sluttede med at hænge en af NEV medbragt buket om halsen på statuens relief af Niels Ebbesen.
Derefter gik forsamlingen op i byrådssalen, hvor generalforsamlingen afvikledes.

Efter den traditionelle fællessang: "Langt højere bjerge . . ." blev Niels Ebbesen Medaljen overrakt til først Trine Adamsen Vindevoghel og dernæst til tømrermester Henrik Ehrenreich. Se indstillingerne fra den 25. juli og den 8. september.
Beslutningsreferat kan ses her

Efter generalforsamlingen begav man sig til Slotskroen, hvor der var dækket op til Gule ærter, som blev indtaget til musik fra "Verdens mindste Big Band", alias forhenværende luftkaptajn i SAS, Stefan Rasmussen (NEV), som underholdt med sang og saxofonspil.

Efter middagen forærede Stefan til Jan en "Blå Anemone" med rødder tilbage i Kaj Munks have i Vedersø og 10 Musik CD'er som nu sælges formedelst Kr. 100.
 


Stefan og Jan










Stefans CD Cover

Billeder fra dagen kan ses/hentes her.            Beslutningsreferat kan ses her

=================================================================================

  Den 8. september besluttede Bestyrelsen efter indstilling at tildele Niels Ebbesen Medaljen til Tømrermester Henrik Ehrenreich, Holte.

Fra Motiveringen lyder
, at han er initiativtager og stifter af foreningen De Røde Portes Venner, der påtager sig at arbejde for bevarelse, istandsættelse og reetablering af de historiske røde porte i Dyrehaven  / Jægersborg Hegn.
Forud var gået en afvisning af portenes vedligeholdelse, lige fra skovridderen til ministeren, hvorfor vi finder det prisværdigt, at han tog sagen i egen hånd og gjorde noget ved det. 
 

Henrik Ehrenreich

  Medaljen overrækkes ved generalforsamlingen den 5. november.  

De røde Porte

=================================================================================

 

Den 25. juli besluttede Bestyrelsen efter indstilling at tildele Niels Ebbesen Medaljen til Trine Adamsen Vindevoghel,
H
istorisk medarbejder i Den gamle By i Århus.
Fra motiveringen lyder at hun som ikke akademisk historieuddannet yder en vigtig indsats som sparring til museets fagfolk; du er en af de ildsjæle, der er så vigtige for museets naturlige liv og kontakt til verden omkring det faglige.
Vi har også med glæde fulgt din interesse for besættelsestiden, som fx Thomas Sneum – der var bærer af Niels Ebbesen Medaljen – og de mange både friske ideer og dybe tanker, der kreativt strømmer fra dig, alt til gavn for historien og forståelsens for det, der byggede vort land”.

 



Parti fra Den gamle By i Århus

Trine Adamsen Vindevoghel

  Medaljen overrækkes ved generalforsamlingen den 5. november.    

=================================================================================

Mandag den 23. maj var der medalje overrækkelse i byrådssalen i Randers

Fra venstre: Modstandskvinde og forfatter Dorthe Røssell, modstandsmand, jurist, tidl. FE, højskolelærer og næstformand i Niels Ebbesens Venner Mogens Skjøth, medaljemodtager Anja Ringgren Lovén, formanden Jan Fagerlund, medaljemodtager Peter Schmidt Mikkelsen og overlæge, Grønlandsfarer og bestyrelsesmedlem Jens Erik Schultz.

Se alt om indstillingerne her på siden den 17. april 2016.

=================================================================================



Da Helle Merete Brix modtog Niels Ebbesen Medaljen den 27. marts 2012. Her påsat af næstformand (NEV), modstandsmand og jurist m.m. Mogens Skjøth, Århus.
Overrækkelsen fandt sted hos SOK i Århus.

 www.nielsebbesensvenner.dk

 



Terrorangrebet i København rystede Danmark. Den 1. juni udgiver forlaget DreamLitt den første bog om terrorangrebet ved Krudttønden.

Bogen, der har fået titlen Gud og profeten tilgiver ikke, er en personlig beretning om terrorangrebet ved Krudttønden, og er skrevet af journalist og forfatter Helle Merete Brix. Naser Khader har skrevet forordet.

Brix, der er medlem af NEV, var primus motor i at arrangere debatmødet i Krudttønden og eftermiddagens ordstyrer. Da skuddene bragede, sad hun på scenen ved siden af den svenske kunsthistoriker og muhammedtegner Lars Vilks, som hun har kendt i mange år.

Bogen lanceres på Toga Vinstue i København mandag den 6. juni klokken 19.30. Her har redaktør på DreamLitt Thomas Vilhelm en samtale med Brix og Khader om radikalisering, terror, trusler og om, hvad samfundet kan gøre for at forebygge.

Se pressemeddelelsen her

 


Her ses bogens forside . . . .

=================================================================================

 

Vi har den 13. maj fået en hilsen fra SG Jens Søndergaard (NEV) p.t. USA,
hvor han deltager på det danske hold ved ’Invictus Games Florida’ i kørestolsbasketball og kørestolsrugby.
I rugby vandt danskerne sølv, lige i hælene på værtsnationen USA. I basketball blev det til bronze ved at vinde over Holland.

Jens Søndergaard blev såret i international tjeneste.
Hans fragmentationsvest med skudhullerne kan ses på FN museet i Frøslevlejren.

Jens Søndergaard er en flittig gæst i USA som repræsentant for Danmark i
sportskampe for sårede veteraner.

 

 
Her ses han i USA i 2014, hvor en anden bærer af Niels Ebbesen Medaljen, US ambassadør til Danmark Susan Laurie Fulton hilser på ham.

Under medaljeceremonien til sølvmedaljen hilste Jens Søndergaard på Prins Harry fra England og Joe Biden – USA’s vicepræsident (billedet).

 www.nielsebbesensvenner.dk

=================================================================================

Viggo Torstensson (NEV) er død

Søndag den 8. maj sov modstandsmanden og journalisten stille ind.

Med Viggo Torstensson lukkes et af de sidste kapitler fra modstandskampen
og et langt begivenhedsrigt liv er slut – i den frihed han var med til at skabe.

Bisættelsen fandt sted fredag den 13. maj fra Nordre Kapel i Randers.


Du kan læse Amtsavisens nekrolog her . . . . .

I taknemmelig erindring.. 

 www.nielsebbesensvenner.dk

 

=================================================================================

 

4. maj 2016 blev traditionen tro markeret ved Niels Ebbesens Venners stifter,

modstandsmand og politiassistent Victor Horns gravsted på Mesing Kirkegård.




  www.nielsebbesensvenner.dk

 

=================================================================================

Takkeskrivelse fra Erik Kragelunds søn, Peter Kragelund.

=================================================================================

Fra Erik Kragelunds bisættelse den 29. april 2016.

   

Erik Kragelund

En trompetist blæser retræten ‘The last Post’, mens rustvognen er klar til at køre Erik Kragelunds kiste væk. Ud over Dannebrog var den pyntet med den afdødes uniformskasket fra den amerikanske flåde og en stribe medaljer og andre hædersbevisninger. I midten Holmens provst Ejgil Bank Olesen, der forestod bisættelsen.

Erik Kragelund, drivkraften bag krigssejlerveteranernes kamp for anerkendelse, blev i eftermiddag bisat. Han døde for to uger siden, 92 år gammel.
Højtideligheden fandt meget passende sted i Holmens Kirke i København, den traditionelle hovedkirke for den maritime verden. Erik Kragelund vil efter eget ønske blive kremeret, hvorefter urnen med hans aske vil blive sejlet ud på Øresund på en hjemmeværnskutter og spredt.

‘Dannebrog til Normandiet’
Den meget sene anerkendelse af de over 6000 danske søfolks andel i kampen for Danmarks frihed blev i høj grad centraliseret om Erik Kragelunds person. Han var ved sin død formand for den efterhånden meget lille forening Danske Krigssejlere. Han arbejdede i årtier utrætteligt på at lokalisere de krigssejlere, der stadig var i live, og samle dem i foreningen.
Et hovedmål for Erik Kragelund var at opnå en officiel dansk deltagelse i de store jubilæer i forbindelse med D-dagen – den vestallierede invasion i Frankrig – den 6. juni 1944. Han oplevede manglen på en invitation til Danmark ved jubilæerne i 1994 og 2004 som en stor uretfærdighed, fordi 800 danske søfolk deltog i operationen, der indvarslede enden på krigen.


‘Dannebrog til Normandiet’, hed hans kampagne. Han nåede at opleve resultatet i 2014, da han ved 70-års højtideligheden i Normandiet præsenterede den danske delegation for dronning Elizabeth.
Erik Kragelund blev i sin alderdom tildelt Niels Ebbesen-medaljen og den britiske medalje Arctic Star for sin deltagelse i Murmansk-konvojerne. Så sent som i 2014 blev han ridder af Dannebrog.

Syv år langt fra Danmark
Kragelund drog til søs som 15-årig skibsdreng i 1939 og så ikke Danmark igen før 1946. Efter tiden som civil sømand 1940-43 blev han uddannet til løjtnant i US Navy. Han deltog i Stillehavskrigen, bl.a. den amerikanske invasion af øen Saipan i 1944. Derfor var han ikke med ved invasionen i Normandiet.
Efter krigen blev han udlandsdansker og boede i over 50 år i dels Sydamerika, dels USA. Han ernærede sig bl.a. som tekstilfabrikant, direktør og rådgivende ingeniør. Først omkring 2000 vendte han tilbage til Danmark, hvor han til sidst boede i en beskyttet bolig ved Bernadottegården i Roskilde.
Erik Kragelund har hyppigt optrådt i indlæg på denne hjemmeside:
Fraklip 1: Besættelsesdag på fjerne kyster
Fraklip 2: Under allierede flag
Han har givet krigssejlerne ansigt
Sen anerkendelse til krigssejlerne

 



The last Post






Repræsentanter for Krigssejlerforeningen
og andre veteranorganisationer
var mødt op med Dannebrogsfaner.

 

=================================================================================


 

 

Den 17 april besluttede Bestyrelsen efter indstilling at tildele Niels Ebbesen Medaljen til stifter, direktør og foredragsholder
Anja Ringgren Lovén,
stifter af: DINNødhjælp - deres overlevelse
Medstifter af: African Childrens Aid Education And Development Foundation

Fra motiveringen lyder "..at hun gør en modig, uselvisk og usædvanlig indsats for at redde heksebørn i Nigeria. Få ved hvor farlig en mission det er - men alle er klar over, hvad det betyder for de stakkels heksebørn, der udsultes, torteres, brændes eller jages alene ud af landsbyen.



Medaljen overrækkes ved en ceremoni på Det gamle Rådhus i Randers mandag den 23. maj 2016 kl. 14.00  Se "Kalenderen" herom.

 

 

Du kan se mere om Anja på http://www.dinnoedhjaelp.dk/ eller på Facebook.

 

=================================================================================

Den 17. april besluttede  Bestyrelsen efter indstilling at tildele Niels Ebbesen Medaljen til Forfatter og ekspeditionsleder Grønland, direktør for NANOK Peter Schmidt Mikkelsen fra Uggelbølle.

Fra motiveringen lyder det:
Med udgangspunkt i tjeneste ved Slædepatruljen SIRIUS og efter adskillelige ekspeditioner til Nordøstgrønland, var han i 1991 medstifter af  ’NANOK’, hvor det tidligere ’Nordøstgrønlandsk  Kompagni’ nu blev overtaget af entusiastiske Grønlandsfarere, der brugte navnet NANOK som afsæt i selskabet arbejde, der primært består i vedligeholdelse af fangstmandskytter,
Han har været direktør siden 1999 og primus motor i selskabet, der hvert år udgiver en grundig årsrapport.
Peter Schmidt Mikkelsen har med sin store interesse og indsats på fornem vis udbredt kendskabet til ’Kysten’ og historien, der knytter sig til Slædepatruljen SIRIUS og nationalparken i Nordøstgrønland.

Medaljen overrækkes ved en ceremoni på Det gamle Rådhus i Randers mandag den 23. maj 2016 kl. 14.00
Se "Kalenderen" herom.

www.nielsebbesensvenner.dk

 

=================================================================================

 

Den 17. april 2016
Manden, der om nogen kæmpede for at Danmark fik anerkendelse som allieret under WWII, er sejlet fra os…

Sømanden, der fik Dannebrog til officielt at veje blandt de allierede i Normandiet i 2014 - for første gang.
Krigssejler fra sit 16. år, hvor 300 danske skibe befandt sig i på havet den 9. april med 6.300 sejlere - hver 6. omkom.
Frygtelige minder der aldrig forsvandt.
”Det værste var når vi sejlede forbi de forliste søfolk, der kæmpede for deres liv I bølgerne. Vi måtte ikke standse for at tage dem op. Torpedofaren, forstår du nok”.
Erik Kragelund fik overrakt Niels Ebbesen Medaljen i Bernadottegården, Roskilde, den 23. maj 2014.
Medaljen blev overrakt af tidligere mangeårig chef for Frømandskorpset Palle Norit og modstandsmand, jurist og højskolelærer Mogens Skjøth.
Der blev sunget Kaj Munks ’Den lille Anemone’ og modstandsmand, pastor emeritus Thomas Jensen læste et digt af Kaj Munk om det at turde.
Arrangementet sluttede med at Mogens Skjøth læste Bo Green Jensens digt ’Drengens første spring mod alt’.
Erik Kragelund efterlader sig sin samlever Christel Lindshow og sine to sønner.
Bisættelsen sker fra Holmens Kirke fredag den 29. april kl. 13:00

I taknemmelig erindring…

 

=================================================================================

 

Bevar De Røde Porte i Dyrehaven ved København

 

De bevaringsværdige porte i Dyrehaven, er en del af vores smukke kulturarv.

De første er allerede væk og der er ikke midler til vedligeholdelse af resten.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen vil ikke ofre penge på dem.

 

 

Nu tager gode folk over og danner foreningen De Røde Portes Venner,

De vil sørge for portene bevares og de allerede nedtagne reetableres.

Materialet er sponseret og en masse gode tømrere har meldt sig med frivilligt arbejde.

Der var stiftende generalforsamling i Holte
den 13. april 2016.

   

Foreningen kan kontaktes på: h.erenreich@mail.tele.dk

   

=================================================================================

Den 28. januar 2016

Wiera Malamá Jensen
(NEV)

Bladet ’Søndag’ har bragt en artikel om praktiserende- og militærlæge Wiera Malamá Jensen,

tidligere Lorentzen, i militæret kendt som ”Mamma Doc”.

Wiera fik overrakt Niels Ebbesen Medaljen ved en reception i lægeklinikken i Frederikshavn på

sin 60 års fødselsdag den 24. oktober 2013.

 

 


 

=================================================================================

 

20. Januar 2016
I dag besøgte vi pastor emeritus, modstandsmand og æresmedlem Thomas Jensen i Centret, Ankersgade, Århus, hvortil han er flyttet.

Thomas har været en del på hospitalet, men har det efter omstændighederne godt.
Han er træt, øm og det kniber med bentøjet - men han er stadig den gamle spøgefugl.

Jeg skal hilse fra ham og sige, at han stadig kan passe sin gamle studenterhue. Thomas er 93 år.

Bogen som Aase står med, fik Thomas i sin tid af Indira Gandhi, der har skrevet en hilsen til ham i den.

 

 

=================================================================================

"Gloria Finis" lyder valgsproget for det gamle, hæderkronede, nu nedlagte, 3. regiment. "Prinsens Livregiment".  Æren til sidst !

Efter mange forgæves tiltag er det nu endelig lykkedes for Forsvaret at få godkendt en medalje som påskønnelse for Dansk personels deltagelse i internationale operationer fra 1948 til 2006.

Medaljen tildeles alle, som har været udsendt i nævnte periode, og det drejer sig om ca. 30.000 personer, heriblandt en stor del af NEV's medlemmer. Det er første gang siden 1864, Danmark hædrer sine soldater generelt for udført tjeneste. Der er dog tidligere indstiftet en medalje for personel, som blev såret i tjenesten, samt forskellige medaljer for særlig heltemodig indsats under beskydning.

I praksis uddeles medaljen ved en række parader på de forskellige tjenestesteder i Danmark i løbet af 2016.

Også efterladte til afdøde veteraner kan få medaljen tilsendt.


 
 

=================================================================================

Set og sket i 2016:                                                        

Her kan du se "Sidste nyt" fra 2022
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2021
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2020
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2019
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2018
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2017
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2015
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2014
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2013
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2012

Her kan du se "Sidste nyt" fra 2011
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2010
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2009
Her kan du se "Sidste nyt" fra 2008

=================================================================================